REA REA REA

REA REA REA

Den årliga sommarrean är här!

Röda prislappar och rabattkoder skickas nu ut i mängder. Att se en röd prislapp eller att få ett tidsbegränsat erbjudande triggar vår hjärna och gör oss mer benägna att handla, trots att vi kanske inte behöver produkten. Forskning säger att när vi gör ett kap så aktiveras hjärnans belöningscentrum, vilket får oss att må bra. Vi får en kick av det, men problemet är att den kicken är kortvarig. Vi söker därför omedvetet alltid efter en anledning att unna oss något – och en godtagbar anledning är just att priset är nedsatt…

Som konsument vill man gärna skjuta över ansvaret för överkonsumtion just på handeln men vi måste nu alla bli medvetna om de val vi gör och ta vårt egna ansvar. Reor finns inte bara för att handeln har producerat för många varor – reor finns för att locka till merkonsumtion. Och så länge som vi fortsätter handla varorna på rean så har ju handeln inte producerat för många varor – vi köper ju dem ändå tillslut. 

Såklart kan man göra bra kap på en rea men när vi blir stressade (vilket vi blir i dessa situationer) tar vi oftast sämre beslut vilket kan leda till att vi handlar sånt vi inte behöver. Hur många har inte köpt ett plagg på rea som har varit lite fel i storlek eller inte riktigt varit ens stil för att det var ett billigt pris? Och sedan har plagget hängt längst in i garderoben och inte blivit använt. Där har vi definitionen av slöseri – du har helt enkelt slängt pengarna (även fast det var billigt) i sjön. Vi har alla varit där och anledningen till att vi tar upp detta ämne är för att vi alla ska tänka till en extra gång innan vi handlar på rea – för din plånbok, din garderob och planetens skull.

Så hur ska man tänka?

Ett enkelt knep att ta till när man står med plagget i handen som är nedsatt 50% är att fråga sig om man hade köpt produkten på fullpris? Det kan även vara bra att inventera sin egna garderob innan man ger sig ut på rea-jakt för att undvika att köpa något som inte passar in eller något man redan har. Planering är A & O för att bygga upp en hållbar och stilsäker garderob som används.


Lämna en kommentar

Vänligen notera att kommentarer måste godkännas innan de publiceras