Dags för NYSTART i garderoben – en stilrådgivares bästa rensningstips

Dags för NYSTART i garderoben – en stilrådgivares bästa rensningstips

Våren är här och helt plötsligt kan garderoben upplevas väldigt vintertråkig. Ett säsongsbyte är ett ypperligt tillfälle för en ordentlig garderobsrensning eftersom du har koll på vad du precis har använt under säsongen som passerat samt plockar fram det du har för kommande säsong.

Karin Gotthardson är stilrådgivare och hjälper sina kunder att lyfta och förstärka sin personliga stil. Hon hjälper dem att bygga upp en smart och hållbar garderob och förser dem med verktyg för att själva kunna uppdatera sin garderob strategiskt och hållbart. Här kommer hennes bästa tips om hur du kan uppdatera din garderob inför en ny säsong.


Så här optimerar du din rensning steg för steg:

 Gå igenom allt. Börja med det du har i garderoben och fortsätt sedan med undanlagda säsongsplagg. Ta sektion för sektion. Städa ur innan du hänger tillbaka något. Glöm inte skor, accessoarer och ytterkläder.

1. Dela in plaggen i 3 olika högar: använder, osäker och ska bort.

 I använder-högen lägger du de plagg du har använt ofta under säsongen, och som du trivs och mår bra i.

 I osäker-högen lägger du de plagg du inte riktigt trivs i men använder ibland, de du tänker att du borde kunna använda samt de som du bara inte kan göra dig av med av olika skäl.

 I ska bort-högen platsar de plagg du inte trivs i, aldrig använder, är utdaterade eller utslitna.

 2. Gå igenom använder-högen.

 Vad är aktuellt för kommande säsong och vad ska stuvas undan? Häng in det som ska stanna i garderoben för säsongen. Skapa en stuva undan-hög.

3. Gå igenom osäker-högen.

 Här krävs analys, förmåga att låta gå och en extra box för kläder med affektionsvärde. Ta tillfället i akt i den här fasen att lära dig något om dig själv och din stil.

ANALYSERA varje plagg. Varför använder du inte det? Beror det på att du inte har något att matcha med i garderoben? Eller att du inte gillar det av någon anledning? Att det inte känns uppdaterat?

  • Om du inte har något att matcha med ställ dig frågan vad du behöver komplettera med för att matcha. Är det värt att investera för att kunna matcha? Om ja, skriv upp vad. Annars lägger du plagget i ska bort-högen.
  • Gillar du inte plagget har du nu ett ypperligt tillfälle att ta reda på VARFÖR. Ställ dig frågorna: 

Är det färgen jag inte trivs i?

Är det snittet eller formen jag inte trivs i?

Är det stilen jag känner mig obekväm i?

Kan jag tänka mig att använda plagget med rätt styling?

Svaren på dessa frågor är ledtrådar till din personliga stil. Dra lärdom och upprepa inte samma misstag igen. T ex kommer du fram till att du inte trivs i en chockrosa tröja för att du försvinner i färgen - köp inte fler chockrosa tröjor.

Svarar du ja på en av de tre första frågorna ovan och nej på den sista så ska plagget läggas i ska bort-högen.

  • Känns plagget inte uppdaterat, men du kan inte släppa det – det är för mycket minnen! Packa kärleksfullt ner det i din affektionslåda och spara. Ställ undan för en framtida minnesresa.

De plagg från osäker-högen som ska få en chans till delar du nu upp i säsong och stuva undan. Säsong hängs in i garderoben och stuva undan får sig en rensningsmatch igen inför nästa säsong.

 4. Ta hand om stuva undan-högen.

 Gå igenom plaggen, se till att tvätta och packa snyggt. Häng helst det som bör hänga och ordna luftiga lådor för vikta plagg. Använd gärna något skydd så plaggen slipper bli dammiga. Och packa med en doftpåse för att slippa unken lukt.

5. Ta hand om ta bort-högen.

Gå kritiskt igenom vilka plagg som är säljbara, vilka som kan skänkas och vilka som det är dags för återvinning av.

 Tips för återvinning är hos kedjorna där du ofta får en liten check att använda vid nästa köp. När det gäller skänka är mitt råd att vända dig till organisationer som verkar lokalt eller gör punktinsatser vid t ex flyktingkatastrofer, t ex Stadsmissionen eller kvinnojourer. Då vet du att plaggen kommer att komma dem som behöver dem till nytta utan att slå ut näringsidkare i branschen i utvecklingsländer.

6. Ta hand om säljbara plagg.

 Här behöver du ställa dig frågan vad som är säljbart nu? De flesta second hand-butiker tar bara emot plagg som är aktuella för säsongen. Det är också dessa du kommer att få sålt nu. De plagg som inte är i säsong lägger du undan tills det är dags att sälja dem. Plaggen som du ska sälja nu tvättar du.

 För att få så mycket som möjligt för dina plagg vänder du dig till en second hand-butik som noga väljer vad de tar in till försäljning. Och online når du såklart ut till fler potentiella köpare. Se dock till att inte skicka in plagg som är utdaterade eller slitna – ställ dig frågan om DU skulle vilja köpa det här plagget?

 7. Gå igenom garderoben.

 För att din rensning ska komma till optimal nytta går du nu metodiskt igenom det som finns i garderoben för säsongen. Var kreativ och ha kul! Prova dig fram vilka outfits du kan kombinera ihop av det du har. Vad saknas för att aktivera hela garderoben? Vilka nyckelplagg behöver du? Skriv en investeringslista.

8. Inspireras!

 Vänd nu blicken utåt och bli inspirerad av säsongens utbud! Vad passar dig och vad kan bli fantastiska och långsiktiga komplement till det du redan har i garderoben? Stäm av mot din investeringslista och ge dig ut bland både vårnyheter och snygga hållbara pre-loved plagg!

Mer om Karins hållbara garderobstips kan du läsa här. 

 


Lämna en kommentar

Vänligen notera att kommentarer måste godkännas innan de publiceras