Hållbarhetschef

5 snabba med Gina Tricots hållbarhetschef - Emma Garrote

I en live med Emilia De Poret och Gina Tricot i veckan blev du kallad en riktig superstar inom hållbarhet? Berätta lite kort om vad du gör och hur du har förtjänat det epitetet? 

Vet inte om jag kan ta på mig en sån fin titel, jag blir såklart väldigt glad! Ämnet är en passion och ligger mycket nära mitt hjärta. Det är verkligen magiskt att få jobba med hållbara frågor och kanske bidra till att vår bransch på sikt verkligen blir mer hållbar och cirkulär.

 

 Vad är den största utmaningen med att var hållbarhetschef inom ”fast-fashion”? 

 Jag håller inte med om begreppet fast fashion – jag vet vad den generella innebörden är men för oss på Gina Tricot har ordet snabbt mode alltid inneburit att vi producerar mer än 50% i Turkiet och kringliggande länder. Producerar du nära kunden och dess efterfrågan är det enklare att producera rätt och därmed minska överproduktion. Detta är en stor fördel för oss både från ett ekologiskt perspektiv men inte minst ett ekonomiskt perspektiv. 

 

Vilken är den största möjligheten? 

 Hela branschen håller på att förändras, tänker du inte hållbart kommer du inte finnas kvar om ett par år… Om vi ser området hållbarhet som ett affärsområde framåt tror jag att vi har allt att vinna, jag är helt övertygad om att det är den enda vägen framåt. 

 

Vad ser du för trender inom hållbart mode just nu? 

 Jag ser verkligen att vintage eller pre-loved håller på att slå igenom på allvar! Alla trender går igen så det är bara att plocka gamla favoriter. Sen tror jag också affärsidén att presentera vintage på ett enkelt och snyggt sätt mot kund. Jag tror, att inom några år blir detta sätt att konsumera det nya normala.

 

Vilka är dina 3 bästa tips för att skapa en hållbar garderob?

 Jag skulle säga att satsa på tidlösa plagg som du känner dig bekväm och snygg i, det kommer alltid vara ett vinnande koncept! Sen är det alltid bra att ha koll på vad du har i din garderob och vad du vill komplettera med, så att du undviker de där spontköpen som bara blir hängandes. Satsa på att inhandla en bra steamer och vädra plaggen – så slipper du tvätta sönder dina favoriter. Sist men inte minst; våga testa att handla vintage och hyr om du vill ha lite mer udda plagg – provar du aldrig kan du aldrig veta om det är ett vinnande koncept för just dig. 


Lämna en kommentar

Vänligen notera att kommentarer måste godkännas innan de publiceras